Vuoden mittaan kiintolevyjen läpi pyörähtää useampi kymmentuhatta kuvaa, ja kaikki pitäisi säilöä ainakin hetkeksi. Vanhimpia kuvia siivotessa tulee säästettyä parhaita, mutta loput kuvat saavat väistyä uusien tieltä. Mietin tovin mikä olisi järkevä systeemi säilyttää kuvia tietokoneen sisäisten kiintolevyjen lisäksi. NAS-palvelin alkoi pyörimään mielessä sen monipuolisuuden ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Ensimmäisenä kriteerinä oli RAID-ominaisuus. Kaksi tai useampi kiintolevy varmistettuna niin, että yksi tai useampi levy voi hajota, mutta silti data säilyy. Myös tietokoneeni arkistolevyt ovat varmistettu niin että dataa ei katoa vaikka yksi levy hajoaisi.
Jonkin aikaa sopivaa systeemiä etsittyäni päädyin Asustor AS-202TE malliin jonneka saa kaksi kiintolevyä, valitsin 2x 3TB WD red levyä. Se tekniikasta, mutta mitä tällä sitten tekee? Ensisijaisesti omassa käytössä NAS-verkkolevypalvelin toimii kuva-arkistona ja yhtenä varmuuskopiona. Aina voi sattua ja tapahtua ja data kadota, siksi on syytä varmuuskopioida ja varautua pahimpaan. Kaikkia varmuuskopioita ei toki kannata säilyttää samassa paikassa, pilviratkaisut ovat käteviä vielä NAS-palvelimen lisäksi. Yksinkertaisuudessaan kuvat tallennetaan NAS-palvelimelle ja palvelin alkaa lähettämään kuvia joko tiettynä kellonaikana tai heti pilveen toiselle puolen maapalloa, tai missä valittu pilvipalvelu ikinä sijaitseekaan. Näin data on turvattu esimerkiksi siinä tapauksessa että kotona/toimistolla kaikki laitteet tuhoutuisivat.
NAS-palvelimen tiedostoihin pääsee käsiksi esimerkiksi puhelimella tai tietokoneella vaikka toiselta puolen maapalloa, vaatien toki internetyhteyden. Tiedostot ovat saatavilla toimistolla vaikka ne sijaitsevatkin kotona nurkassa raksuttavalla palvelimella. Palvelimelta voi jakaa tiedostoja tai kansioita tietyille henkilöille tai heille voi tehdä myös omat tunnukset jolloinka NAS-palvelimen voi liittää vaikkapa näkymään verkkolevynä.
Viimeisin käyttötarkoitus jonka olen palvelimelle keksinyt on nettivisujeni varmuuskopiointi. tommikappi.com nettisivut varmuuskopioidaan ja varmuuskopio lähetetään NAS-palvelimelle kerran viikkoon automaattisesti. Toki varmuuskopion saisi vaikka tunnin välein jos niin tahtoo.
Palvelimelle löytyy roppakaupalla erilaisia sovelluksia eri käyttötarkoituksiin, oma web palvelin, tietokannat, FTP, sähköpostipalvelin, VPN tai vaikkapa kokonainen toiminnanohjausjärjestelmä…
Suosittelen ehdottomasti! (Suosittelen mitä tahansa varmuuskopiointia!) Helppo käyttää jos on edes jonkinlaista kokemusta tietotekniikasta, tai jos ei ole niin kerta-asennuksen jälkeen ei tarvitse itse kajota asetuksiin perus varmuuskopioinnissa. Itse loota pitää pientä tuulettimen pöhinää ja kiintolevyt raksuttaa, sen kummempaa melua tästä paketista ei lähde. Voi verrata pöytäkoneen käyntiääneen.